Slovenská pošta pripravuje obnovu vozidlového parku

20.06.2013 Bratislava

Bratislava 20. júna (TASR) - Slovenská pošta plánuje v rokoch 2013 až 2016 obnoviť takmer 1000 svojich úžitkových, dodávkových a osobných vozidiel v predpokladanej hodnote 18,6 milióna eur. V horizonte štyroch až piatich rokov plánuje obstarať tiež 113 nákladných vozidiel nad 3,5 tony a motocykle, spolu v celkovej odhadovanej hodnote 7 miliónov eur. Pošta už čoskoro v tejto súvislosti vyhlási verejné obstarávanie, informovala dnes hovorkyňa spoločnosti Stanislava Pondelová.

Upozornila, že autopark pošty je už značne zastaraný. V súčasnosti má firma vo svojom vlastníctve viac ako 1500 motorových vozidiel, z ktorých sú takmer tri štvrtiny staršie ako 7,5 roka, vyčíslila hovorkyňa. Spoločnosť tak ročne vynaloží približne 8 miliónov eur na servis a opravy vozidiel, pohonné hmoty, dane a povinné poplatky.

"Cieľom obnovy je výrazne znížiť prevádzkové náklady a to tak, aby výsledná cena zohľadňovala všetky náklady, okrem ceny nákupu aj cenu opráv a servisných poplatkov, poistenia, nákladov na pohonné hmoty, disponibilitu a dostupnosť servisov, výšku zostatkovej hodnoty a náklady na financovanie," vysvetlila Pondelová s tým, že obnovu vozidlového parku plánuje pošta financovať z vlastných zdrojov, formou úveru a prostredníctvom lízingu.

Pošta tiež podľa nej prehodnotila spôsob a rozsah zabezpečovania upratovania svojich priestorov, plánuje preto v najbližšom čase vyhlásiť verejnú súťaž aj na upratovanie objektov. "Na základe vykonaných interných prieskumov trhu v oblasti poskytovania služieb upratovania, Slovenská pošta predpokladá vynaložiť maximálne ročne 1 650 000 eur bez DPH," avizovala hovorkyňa. Kritériom vyhodnotenia všetkých pripravovaných verejných súťaží bude podľa nej najnižšia cena.
 

Vyberte región